Sätta in takfönster: Så hittar du rätt lösning

Takfönster kan vara precis vad du behöver för att förändra ett rum eller skapa en spännande utbyggnad. Och även om takfönster är ett enkelt sätt att ge alla rum ett ansiktslyft – och har en rad fördelar – finns det några saker du behöver tänka på innan du greppar storsläggan. Vi har samlat allt du behöver veta innan du sätter in fönster i ett gammalt eller nytt hus.

Bestäm vilken typ av takfönster du vill ha

Det finns flera olika typer av takfönster som får rummet att bada i naturligt ljus. Här är några viktiga saker att tänka på innan du tar upp ett hål i taket:

Storlek: Välj storlek på dina takfönster. Takfönstrets storlek har stor betydelse för mängden ljus som släpps in i rummet. På VELUX erbjuder vi ett stort antal produkter i flera storlekar, så vi kan lova att vi har ett takfönster som passar till ditt hus.

Manövrering: Vill du ha ett manuellt manövrerat eller fjärrstyrt takfönster? Det är upp till dig. Om fönstret ska sitta utom räckhåll eller du helt enkelt vill ha maximal komfort, är ett fjärrstyrt takfönster svaret. Du kan enkelt öppna och stänga fönstret med en fjärrkontroll och de automatiska regnsensorerna stänger till och med takfönstren när himlen öppnar sig!

Aktivitet i rummet: Vilken är den huvudsakliga aktiviteten i rummet: hemmakontor, lekrum för barnen, yogarum, läsrum eller något annat? Fundera över hur rummet används och vad som passar bäst i ditt hem. I ett kontor eller läxrum vill du få in så mycket ljus som möjligt, medan avkopplande aktiviteter som yoga eller meditation inte kräver lika mycket ljus.

Väderstreck

När du bestämmer dig för att sätta in ett nytt takfönster, fundera över var du vill släppa in mer ljus och vilken atmosfär du vill skapa.

Norr: Rum som vetter åt norr får inte något direkt solljus, vilket gör att det naturliga ljuset i rummet varierar. Takfönster maximerar dagsljusintaget under hela dagen.

Söder: Rum som vetter åt söder har fördelen av varmt ljus dagen lång. På sommaren, framför allt mitt på dagen, blir ljuset väldigt starkt, så det kan vara bra att lägga till in- eller utvändiga solskydd om du installerar takfönster i ett rum med söderläge.

Öster: Det här rummet passar alla morgonmänniskor. Här inleder du dagen med varma, ljusa solstrålar. Rummet är hemmets ljusaste tidigt på morgonen. På vintern får du ut mesta möjliga av det sparsamma ljus som årstiden kan erbjuda.

Väster: Rum som vetter i det här väderstrecket har kvällsljus, vilket kan vara helt magiskt på sommaren. I rum med västerläge får du maximalt med ljus mot slutet av eftermiddagen.

In- och utvändiga solskydd

Oavsett vilket håll ditt hem vetter åt, höjer in- och utvändiga solskydd komforten. Beroende på väderstreck kan du ha nytta av exempelvis värmereducerande utvändiga solskydd på rum i söderläge eller fjärrstyrda mörkläggningsgardiner i ditt sovrum.

Läs fler artiklar

Myter om takfönster

Låt inte falska myter om takfönster hindra dig från att uppleva glädjen av ett hem som badar i naturligt dagsljus. Det finns ingen anledning att inte släppa in dagsljus och frisk luft från ovan i ditt hem. Det är det bästa sättet att höja komforten, förvandla rummet, ge inredningen nytt liv och öppna upp till världen utanför.
Läs hela artikeln

Allt du behöver veta om takfönster

Genom att släppa in mer dagsljus ovanifrån kan du dramatiskt förändra rummets utseende och atmosfär. Till skillnad från vad många tror går det att förbättra nästan alla utrymmen med takfönster. Lär dig genomskåda vanliga missuppfattningar om takfönster och för in dagsljusets magi i ditt hus.  
Läs hela artikeln

Ska du renovera hemma? Läs vår guide till hur du anlitar ett proffs

Funderar du på att göra en hemrenovering och oroar dig över hur du ska hitta rätt hantverkare till att genomföra projektet? Beroende på hur stort projektet är kan det behövas en enda hantverkare eller ett helt team. Det viktigaste är att du hittar ett proffs som du kan lita på för att se till att du får ditt drömhem.
Läs hela artikeln

Så får du ett mer energieffektivt hem

Innan du börjar bygga eller renovera ditt hem bör du undersöka hur energieffektivt det är. Om du investerar i energieffektiva produkter, till exempel takfönster, sparar du både energi och pengar i långa loppet.
Läs hela artikeln

Vill du sätta in ett takfönster? Här har vi samlat åtta steg som hjälper dig att komma igång

Takfönster är ett fantastiskt sätt att förändra ett rum med naturligt ljus. Genom att släppa in mer ljus i rummet kan du inreda en råvind eller förvandla mörka skrymslen till vackra, användbara ytor. Det är en vanlig myt att det är ett dyrt och krångligt renoveringsprojekt att sätta in takfönster. Låt oss ta hål på den genom att undersöka hur ett takfönster installeras.
Läs hela artikeln