Sätta in takfönster: Så hittar du rätt lösning

Takfönster kan vara precis vad du behöver för att förändra ett rum eller skapa en spännande utbyggnad. Och även om takfönster är ett enkelt sätt att ge alla rum ett ansiktslyft – och har en rad fördelar – finns det några saker du behöver tänka på innan du greppar storsläggan. Vi har samlat allt du behöver veta innan du sätter in fönster i ett gammalt eller nytt hus.

Bestäm vilken typ av takfönster du vill ha

Det finns flera olika typer av takfönster som får rummet att bada i naturligt ljus. Här är några viktiga saker att tänka på innan du tar upp ett hål i taket:

Storlek: Välj storlek på dina takfönster. Takfönstrets storlek har stor betydelse för mängden ljus som släpps in i rummet. På VELUX erbjuder vi ett stort antal produkter i flera storlekar, så vi kan lova att vi har ett takfönster som passar till ditt hus.

Manövrering: Vill du ha ett manuellt manövrerat eller fjärrstyrt takfönster? Det är upp till dig. Om fönstret ska sitta utom räckhåll eller du helt enkelt vill ha maximal komfort, är ett fjärrstyrt takfönster svaret. Du kan enkelt öppna och stänga fönstret med en fjärrkontroll och de automatiska regnsensorerna stänger till och med takfönstren när himlen öppnar sig!

Aktivitet i rummet: Vilken är den huvudsakliga aktiviteten i rummet: hemmakontor, lekrum för barnen, yogarum, läsrum eller något annat? Fundera över hur rummet används och vad som passar bäst i ditt hem. I ett kontor eller läxrum vill du få in så mycket ljus som möjligt, medan avkopplande aktiviteter som yoga eller meditation inte kräver lika mycket ljus.

Väderstreck

När du bestämmer dig för att sätta in ett nytt takfönster, fundera över var du vill släppa in mer ljus och vilken atmosfär du vill skapa.

Norr: Rum som vetter åt norr får inte något direkt solljus, vilket gör att det naturliga ljuset i rummet varierar. Takfönster maximerar dagsljusintaget under hela dagen.

Söder: Rum som vetter åt söder har fördelen av varmt ljus dagen lång. På sommaren, framför allt mitt på dagen, blir ljuset väldigt starkt, så det kan vara bra att lägga till in- eller utvändiga solskydd om du installerar takfönster i ett rum med söderläge.

Öster: Det här rummet passar alla morgonmänniskor. Här inleder du dagen med varma, ljusa solstrålar. Rummet är hemmets ljusaste tidigt på morgonen. På vintern får du ut mesta möjliga av det sparsamma ljus som årstiden kan erbjuda.

Väster: Rum som vetter i det här väderstrecket har kvällsljus, vilket kan vara helt magiskt på sommaren. I rum med västerläge får du maximalt med ljus mot slutet av eftermiddagen.

In- och utvändiga solskydd

Oavsett vilket håll ditt hem vetter åt, höjer in- och utvändiga solskydd komforten. Beroende på väderstreck kan du ha nytta av exempelvis värmereducerande utvändiga solskydd på rum i söderläge eller fjärrstyrda mörkläggningsgardiner i ditt sovrum.

Läs fler artiklar