Ska du bygga ett eget hus? Se hur dagsljus kan förvandla ditt drömhus

Har du bestämt dig för att bygga ett eget hus. Grattis i så fall! Det krävs mängder av hårt jobb och beslutsamhet för att bygga ett eget hus. Som hjälp när du ska sätta igång har vi sammanställt en lista med tips och inspiration. Vi ger dig även råd kring hur du kan släppa in maximalt med dagsljus i ditt nya hem.
Viktiga lärdomar
  • Prioritera insläppet av dagsljus redan i designfasen. Det kan kosta både tid och pengar att skjuta upp viktiga beslut som val av fönster och deras placering. Om du beslutar så mycket som möjligt innan du börjar bygga blir hela processen smidigare.
  • Det kan vara svårt att föreställa sig ett takfönster hemma, så ta en titt på våra inspirerande fallstudier och se hur dagsljus kan förvandla ditt drömhus.
  • Om du jobbar med en arkitekt eller är arkitekt själv kan du ladda ner VELUX Daylight Visualizer utan kostnad och se hur dina rum kan se ut.

Råd från experterna kring hur du kommer igång

Behöver du hjälp med att komma igång med ditt nya byggprojekt? Inga problem! Vi har satt ihop en lista med artiklar du kan läsa när du ska bygga ett nytt hus, bland annat viktiga saker att göra eller undvika när du sätter igång. Vi förklarar också varför det är så viktigt att prioritera insläpp av dagsljus tidigt i processen. Så ta hjälp av våra experter i planeringen.

Checklista när du ska bygga ett nytt hus

Vårt bästa tips är att verkligen planera ordentligt! Ett eget husbygge är ett stort projekt där mycket kan hända längs vägen. I planeringsfasen finns ett antal saker du bör göra och undvika. Som tur är har vi satt samman en lista med användbara artiklar. Här är all information du behöver för att ta dig över den första svåra tröskeln.

  • Vanliga misstag att undvika när du bygger ett eget hus 
  • Viktiga frågor att ställa till hantverkaren när du anlitar till ett eget husbygge

Tänk på dagsljuset när du planerar

Vi anser att insläpp av dagsljus är en av de viktigaste sakerna att prioritera när du bygger ett nytt hus. Förutom att hemmet blir mer inbjudande så har dagsljuset en positiv inverkan på hälsa, välbefinnande och inomhusmiljö. Därför är det viktigt att du tänker på dagsljuset redan under planeringen.

När du bygger ett nytt hus är det viktigt att prioritera insläppet av dagsljus redan tidigt i processen. Tänk på vilka fönster du vill ha under designfasen. Skjut inte upp viktiga beslut som val av fönster och deras placering, det kan kosta både tid och pengar. Ju fler detaljer du bestämmer dig för innan du börjar bygga desto smidigare blir hela processen.

Förvandla ditt drömhus med dagsljus

Vi har massor av tips om du vill förvandla ditt hem med hjälp av dagsljus! Ta en titt på våra inspirerande fallstudier och använd våra guider. Du kan även fråga våra experter hur VELUX takfönster kan fylla ditt hem med dagsljus.

Inspirerande fallstudier

Det kan vara svårt att använda fantasin ibland när du ska tänka dig ett takfönster hemma. Vi har gjort det lite enklare genom att sammanställa ett antal fallstudier. Bli inspirerad och se hur du kan förvandla ditt drömhus med hjälp av dagsljus. Med VELUX takfönster kommer du se dina rum i ett helt nytt ljus.
Insläppet av dagsljus är en av de viktigaste sakerna att prioritera när du bygger ett nytt hus. Förutom att hemmet blir mer inbjudande så har dagsljuset en positiv inverkan på hälsa, välbefinnande och inomhusmiljö.

Författare

VELUX Editorial team

Dela

Läs fler artiklar

Ett VELUX takfönster installeras
Vill du sätta in ett takfönster? Här har vi samlat åtta steg som hjälper dig att komma igång
Takfönster är ett fantastiskt sätt att förändra ett rum med naturligt ljus. Genom att släppa in mer ljus i rummet kan du inreda en råvind eller förvandla mörka skrymslen till vackra, användbara ytor. Det är en vanlig myt att det är ett dyrt och krångligt renoveringsprojekt att sätta in takfönster. Låt oss ta hål på den genom att undersöka hur ett takfönster installeras.
Läs hela artikeln
Allt du behöver veta om takfönster
Genom att släppa in mer dagsljus ovanifrån kan du dramatiskt förändra rummets utseende och atmosfär. Till skillnad från vad många tror går det att förbättra nästan alla utrymmen med takfönster. Lär dig genomskåda vanliga missuppfattningar om takfönster och för in dagsljusets magi i ditt hus.  
Läs hela artikeln
Ska du renovera hemma? Läs vår guide till hur du anlitar ett proffs
Funderar du på att göra en hemrenovering och oroar dig över hur du ska hitta rätt hantverkare till att genomföra projektet? Beroende på hur stort projektet är kan det behövas en enda hantverkare eller ett helt team. Det viktigaste är att du hittar ett proffs som du kan lita på för att se till att du får ditt drömhem.
Läs hela artikeln
Takfönster eller fasadfönster
Om du renoverar eller moderniserar ditt hem har du förmodligen även funderat på vilka fönster du vill ha. Det är ett både svårt och viktigt beslut, vilket inte är så konstigt med tanke på att naturligt dagsljus kan få oss att må bättre. I slutändan handlar det om att välja mellan fasadfönster och takfönster. Även om du så klart kan installera både och ger takfönster vissa fördelar som du helt enkelt inte kan få med fasadfönster. 
Läs hela artikeln
Hur du gör ditt hem mer energieffektivt
Vi tillbringar upp till 90% av tiden inomhus. Det pratas mycket om luftföroreningar och stigande koldioxidnivåer, men har du någonsin funderat över luftkvaliteten i ditt eget hem? Luftkvaliteten inomhus har stor inverkan på vår hälsa. En vuxen människa andas i genomsnitt in cirka 10 000 liter luft per dag, det mesta i hemmet. Det är mycket luft, det! Vi är övertygade om att takfönster kan förhöja det estetiska intrycket av alla hem och tillföra massor av naturligt ljus. Dessutom bidrar de till en bättre inomhusmiljö som främjar din hälsa.
Läs hela artikeln