Fördelarna med naturligt ljus – därför ska du sätta in takfönster i ditt nya hus

Ljus modernt kök med vita skåp, stålbänkskiva och ett VELUX takfönster.
Bygger du ett eget hus? När du bygger själv kan du skapa ett hem helt enligt dina önskamål, oavsett om det gäller miljövänliga material eller en unik design. Utnyttja den här möjligheten och se till att ditt hem får bästa möjliga belysning, energieffektivitet och andrahandsvärde genom att fylla huset med dagsljus!
Viktiga lärdomar
  • Ett takfönster kan släppa in dubbelt så mycket ljus som ett fasadfönster i samma storlek medan en takfönsterkupol för platta tak kan släppa in upp till tre gånger så mycket ljus.
  • Fönsterytan i rummet bör vara minst 20% av golvytan om du ska släppa in tillräckligt med dagsljus.
  • Nu när energipriserna skjuter i höjden kan ett takfönster minska behovet av elbelysning eftersom det naturliga ljuset blir den primära ljuskällan.

Kom ihåg att släppa in mycket naturligt ljus i ditt nya hem

När du bygger ett nytt hus kanske inte dagsljuset är det du tänker på först. Du kan dock öka husets andrahandsvärde genom att släppa in mycket naturligt ljus. Installera takfönster och dra nytta av dagsljusets alla fördelar.

Se ditt hem i ett helt nytt, naturligt ljus

Takfönster kan verkligen förvandla ett rum eftersom ljuset tränger in längre i hemmet. Ett takfönster släpper in upp till dubbelt så mycket ljus som ett fasadfönster i samma storlek medan takfönsterkupoler för platta tak kan släppa in tre gånger så mycket ljus. Takfönster kan fylla huset med frisk luft, du får en bättre inomhusmiljö och kan se hemmet i ett helt nytt ljus.

Ta en titt på de här inspirerande berättelserna och se vilken skillnad takfönster kan göra när du ska planera ditt drömhus.

Fördelar med att installera takfönster

Dagsljuset har varit vår primära ljuskälla inomhus i många århundraden. Nu när energipriserna skjuter i höjden kan det vara bra att göra som förr igen. Ett sätt att minska behovet av elektriskt ljus under dagen är att installera takfönster och använda naturligt ljus som den primära ljuskällan. De är både eleganta och gör huset mer energieffektivt. Vi kan inte tänka oss ett bättre argument!

Låt VELUX hjälpa dig att släppa in mer naturligt ljus

Det är ett stort beslut att installera takfönster, men vi lovar att du inte kommer ångra dig! I våra verktyg kan du ta reda på mer om fördelarna med takfönster i hemmet.

Utforska VELUX Daylight

Vi vill hitta en lösning som passar dig. Därför erbjuder vi gratis projektrådgivning och olika verktyg där du kan se hur dina rum skulle se ut med våra dagsljuslösningar:

  • Tjänsten VELUX Daylight: Ta hjälp av våra VELUX Daylight-designrådgivare och installera takfönster i ditt egenbyggda hus.  
När du bygger ett nytt hus kanske inte dagsljuset är det du tänker på först. Du kan dock öka husets andrahandsvärde genom att släppa in mycket naturligt ljus.

Läs fler artiklar

Allt du behöver veta om takfönster
Genom att släppa in mer dagsljus ovanifrån kan du dramatiskt förändra rummets utseende och atmosfär. Till skillnad från vad många tror går det att förbättra nästan alla utrymmen med takfönster. Lär dig genomskåda vanliga missuppfattningar om takfönster och för in dagsljusets magi i ditt hus.  
Läs hela artikeln
Ska du renovera hemma? Läs vår guide till hur du anlitar ett proffs
Funderar du på att göra en hemrenovering och oroar dig över hur du ska hitta rätt hantverkare till att genomföra projektet? Beroende på hur stort projektet är kan det behövas en enda hantverkare eller ett helt team. Det viktigaste är att du hittar ett proffs som du kan lita på för att se till att du får ditt drömhem.
Läs hela artikeln
Hur du gör ditt hem mer energieffektivt
Vi tillbringar upp till 90% av tiden inomhus. Det pratas mycket om luftföroreningar och stigande koldioxidnivåer, men har du någonsin funderat över luftkvaliteten i ditt eget hem? Luftkvaliteten inomhus har stor inverkan på vår hälsa. En vuxen människa andas i genomsnitt in cirka 10 000 liter luft per dag, det mesta i hemmet. Det är mycket luft, det! Vi är övertygade om att takfönster kan förhöja det estetiska intrycket av alla hem och tillföra massor av naturligt ljus. Dessutom bidrar de till en bättre inomhusmiljö som främjar din hälsa.
Läs hela artikeln
Kostnaden för att byta ut ett takfönster – så budgeterar du för ditt utbytesprojekt
Har du skjutit upp att byta ut dina takfönster eftersom kostnaden verkar för stor? Då ska du läsa vidare! Det är varken så dyrt eller tidskrävande att byta ut dina takfönster som du kanske tror. Det viktiga är att du planerar och budgeterar för arbetet. Här tar vi upp allt du behöver veta om kostnaden för att byta ut dina takfönster.
Läs hela artikeln
 Sätta in takfönster: Så hittar du rätt lösning
Takfönster kan vara precis vad du behöver för att förändra ett rum eller skapa en spännande utbyggnad. Och även om takfönster är ett enkelt sätt att ge alla rum ett ansiktslyft – och har en rad fördelar – finns det några saker du behöver tänka på innan du greppar storsläggan. Vi har samlat allt du behöver veta innan du sätter in fönster i ett gammalt eller nytt hus.
Läs hela artikeln