Fördelarna med naturligt ljus – därför ska du sätta in takfönster i ditt nya hus

Bygger du ett eget hus? När du bygger själv kan du skapa ett hem helt enligt dina önskamål, oavsett om det gäller miljövänliga material eller en unik design. Utnyttja den här möjligheten och se till att ditt hem får bästa möjliga belysning, energieffektivitet och andrahandsvärde genom att fylla huset med dagsljus!

Kom ihåg att släppa in mycket naturligt ljus i ditt nya hem

När du bygger ett nytt hus kanske inte dagsljuset är det du tänker på först. Du kan dock öka husets andrahandsvärde genom att släppa in mycket naturligt ljus. Installera takfönster och dra nytta av dagsljusets alla fördelar.
Viktiga lärdomar
  • Ett takfönster kan släppa in dubbelt så mycket ljus som ett fasadfönster i samma storlek medan en takfönsterkupol för platta tak kan släppa in upp till tre gånger så mycket ljus.
  • Fönsterytan i rummet bör vara minst 20% av golvytan om du ska släppa in tillräckligt med dagsljus.
  • Nu när energipriserna skjuter i höjden kan ett takfönster minska behovet av elbelysning eftersom det naturliga ljuset blir den primära ljuskällan.

Se ditt hem i ett helt nytt, naturligt ljus

Takfönster kan verkligen förvandla ett rum eftersom ljuset tränger in längre i hemmet. Ett takfönster släpper in upp till dubbelt så mycket ljus som ett fasadfönster i samma storlek medan takfönsterkupoler för platta tak kan släppa in tre gånger så mycket ljus. Takfönster kan fylla huset med frisk luft, du får en bättre inomhusmiljö och kan se hemmet i ett helt nytt ljus.

Ta en titt på de här inspirerande berättelserna och se vilken skillnad takfönster kan göra när du ska planera ditt drömhus.

”När du bygger ett nytt hus kanske inte dagsljuset är det du tänker på först. Du kan dock öka husets andrahandsvärde genom att släppa in mycket naturligt ljus.”

Fördelar med att installera takfönster

Dagsljuset har varit vår primära ljuskälla inomhus i många århundraden. Nu när energipriserna skjuter i höjden kan det vara bra att göra som förr igen. Ett sätt att minska behovet av elektriskt ljus under dagen är att installera takfönster och använda naturligt ljus som den primära ljuskällan. De är både eleganta och gör huset mer energieffektivt. Vi kan inte tänka oss ett bättre argument!

Låt VELUX hjälpa dig att släppa in mer naturligt ljus

Det är ett stort beslut att installera takfönster, men vi lovar att du inte kommer ångra dig! I våra verktyg kan du ta reda på mer om fördelarna med takfönster i hemmet.

Utforska VELUX Daylight

Vi vill hitta en lösning som passar dig. Därför erbjuder vi gratis projektrådgivning och olika verktyg där du kan se hur dina rum skulle se ut med våra dagsljuslösningar:

  • Tjänsten VELUX Daylight: Ta hjälp av våra VELUX Daylight-designrådgivare och installera takfönster i ditt egenbyggda hus.  

Läs fler artiklar