Se ditt sovrum med nya ögon med ett takfönster från VELUX

Det är i sovrummet vi kopplar av och laddar batterierna inför den stundande dagen. Det är mycket viktigt med en god nattsömn för att vi ska må bra. Det blir allt vanligare med sömnbrist bland vuxna. Det finns många skäl till det, men en sak du kan göra för att undvika den typen av problem är att göra utrymmet där du sover så mysigt och avkopplande som möjligt. Visste du att vår dygnsrytm påverkas mycket av dagsljuset? Om du släpper in naturligt dagsljus under hela dagen så sover du bättre på natten.
Viktiga lärdomar
  • Ett takfönster i sovrummet är ett utmärkt sätt att förbättra luftkvaliteten, släppa in naturligt ljus och få bättre nattsömn.
  • Sovrummets storlek och läge i huset avgör vilken fönsterlösning som passar bäst, det kan vara 3i1- eller 2i1-takfönster, ett pivåhängt takfönster, takfönsterkupor eller en takbalkong.
  • Med en smarta hem-lösning som VELUX ACTIVE with NETATMO får du en bättre inomhusmiljö och bättre kontroll på ljuset i sovrummet.

Varför är det en så bra idé att sätta in takfönster i sovrummet?  

Bättre sömnvanor

Naturligt ljus hjälper till att balansera dygnsrytmen (vår sömncykel) så att vi får en bättre nattvila och är produktivare under dagen. Solen stimulerar kroppen att producera melatonin så att dygnsrytmen balanseras.

Mer naturligt ljus utan att kompromissa med integriteten 

Med takfönster i sovrummet får du uppleva mer av utsidan. Det kan vara mer naturligt ljus, en stjärnhimmel, frisk luft, fåglar som sjunger eller lekande barn. Allt det här hjälper dig att sova bättre. 

De flesta av oss vill inte ha så mycket insyn i sovrummet, och med takfönster undviker du det samtidigt som du släpper in mer naturligt ljus. 

Bättre inomhusluft 

Bra ventilation är viktigt för att du ska få en hälsosam inomhusmiljö. Frisk luft ger en lång rad fördelar. Vi blir gladare, immunförsvaret stärks och hjärnan fungerar bättre. Med takfönster i sovrummet kan du få ett ännu bättre flöde av frisk luft i hemmet genom att öppna fönster i olika ändar av huset. Frisk luft är ett utmärkt sätt att göra inomhusmiljön mer hälsosam.

Takfönster i sovrummet – hitta rätt lösning 

Tre, två eller ett enda pivåhängt takfönster?

Ett strategiskt placerat pivåhängt takfönster kan göra stor skillnad i sovrummet. De passar perfekt i lite mindre sovrum. Ett pivåhängt takfönster är enkelt och praktiskt att hantera, även om det står möbler under det.

Våra lutande och fasta kombinationer ger en strålande utsikt och massor av ljus i sovrummet. Lägg till två fönster bredvid varandra och få en härlig panoramautsikt eller förläng fönstret ned till golvet så att du släpper in mesta möjliga dagsljus.

Våra 3i1 takfönster är utformade för att släppa in maximalt med dagsljus och ge en härlig panoramautsikt. Med tre fönsterbågar i en enda karm blir sovrummet ett ljust och inbjudande utrymme. De passar perfekt i lite större sovrum. 

VELUX takfönsterkupa – släpper in mängder av naturligt ljus

Med en VELUX takfönsterkupa i sovrummet får du en helt ny känsla av rymd. Du släpper in mer naturligt ljus, designen är sofistikerad och hela rummet öppnas upp. De är det perfekta sättet att få sovrummet att kännas luftigare.

Drömmer du om en balkong? VELUX takbalkong kan vara rätt val

Med VELUX takbalkong tar du ditt sovrum till nästa nivå. Se soluppgången eller solnedgången medan du ligger bekvämt i sängen, eller stanna kvar lite extra länge på morgonen med en kopp kaffe på din privata balkong. Du öppnar upp takfönstret och balkongen på bara några sekunder.

VELUX ACTIVE with NETATMO – styr dina fönster och inomhusmiljön

VELUX ACTIVE är vår smarta lösning för en automatiserad inomhusmiljö där du kan styra dina VELUX solcellsdrivna och eldrivna takfönster samt in- och utvändiga solskydd.

Med VELUX ACTIVE får du överblick över luftkvaliteten och kan övervaka temperatur, luftfuktighet och koldioxidnivå så att rummet vädras tillräckligt ofta.  

Med takfönster i sovrummet får du uppleva mer av utsidan. Det kan vara mer naturligt ljus, en stjärnhimmel, frisk luft, fåglar som sjunger eller lekande barn.

Författare

VELUX Editorial team

Dela

Läs fler artiklar

Så renoverar du ditt sovrum för att få bättre sömn
Det är helt avgörande för vårt välbefinnande att vi sover bra och oregelbunden sömn kan påverka vår hälsa negativt. Det är viktigt att du utformar ditt sovrum med detta i åtanke. Det finns många saker du kan göra för att optimera ditt sovrum för att se till att du alltid får en god natts sömn.
Läs hela artikeln
Bedroom with four VELUX roof windows
Få ut mesta möjliga av ditt sovrum med hjälp av de här renoveringsidéerna
Vi tillbringar en hel del tid i våra sovrum. Det är där vi påbörjar och avslutar dagen och där kropp och själ får en chans att återhämta sig. Det innebär att sovrummet måste uppfylla en mängd olika krav. Om du vill renovera sovrummet finns det många saker att tänka på. Vi har sammanställt en lista med idéer som hjälper dig att komma igång med ditt renoveringsprojekt och få ut det mesta av ditt sovrum.
Läs hela artikeln
Two kids playing in bedroom with three VELUX roof windows
Renovera barnrummet så att det gynnar ditt barns välmående
Behöver du inspiration till att renovera barnens rum? Ta en titt på de här idéerna som gör barnrummet till ett roligt utrymme där barnen älskar att vara.
Läs hela artikeln
Mom holding her baby in bedroom with VELUX roof windows
Belysning i barnrum: släpp in dagsljus ovanifrån
Installera takfönster i barnrummet och inspirera till utveckling, lärande och kreativitet. Med takfönster kan nattsömnen bli bättre, barnen får hjälp att koncentrera sig och du skapar en hälsosam och lekfull miljö. Om du vill göra barnens rum så roligt och inspirerande som möjligt får du inte glömma att utnyttja den femte väggen (alltså taket) genom att installera ett takfönster som ger utrymmet bästa möjliga belysning.
Läs hela artikeln
Child playing in her room with a VELUX roof window
Idéer till barnrum – skapa det perfekta utrymmet för dina barn
Det kan vara spännande för både dig och barnen att utforma ett roligt och inspirerande rum. Det finns mycket du kan göra för att barnens rum till ett kreativt och funktionellt utrymme. Ett barnrum bör främja utveckling och lärande, och så klart även massor av skratt. Det finns mängder av kreativa lösningar, så det kan vara svårt att välja! Med de här idéerna till barnrum har vi gjort det lite enklare för dig. 
Läs hela artikeln