En vindsrenovering – steg för steg

Ljus vindsvardagsrum med VELUX-fönster, trä-tak och moderna möbler.
Du har bestämt dig för att renovera vinden. Så var ska du börja? Det tar tid att inreda en råvind, men det är definitivt värt det. Det höjer värdet på ditt hus och ger dig större boyta. Det är dessutom ett lysande sätt att utöka hemmet utan att bygga något helt nytt.
Viktiga lärdomar
  • Innan du börjar planera din vindsrenovering, räkna ut den användbara ytan, så att du vet hur stor area du har att jobba med.
  • Hur lång tid vindsrenoveringen tar beror på konstruktionen under taket.
  • Om du är osäker på vilken typ av takfönster som passar på ditt vindsutrymme, hör av dig till en VELUX Takfönsterexpert.

Guide-steg-för-steg

Det kan kännas svårt att sätta igång med en vindsrenovering. Därför tänkte vi gå igenom det steg för steg. Det finns några saker som du behöver undersöka för att få en smidigare process:

  • Ta reda på husets mått – längd och bredd
  • Ta reda på vilken takkonstruktion huset har
  • Ta reda på din budget
  • Ta reda på om du behöver bygglov eller andra tillstånd

1. Beräkna vindens användbara yta

Innan du påbörjar planeringen bör du känna till hur stor boyta du har på vinden. Som boyta räknas golvyta där det är minst 1,80 meter till taket, så mät vindens bredd och längd för att räkna ut arean och räkna sedan ut hur mycket av det som utgör boyta.

2. Ta reda på vilken typ av konstruktion det är under taket

Det är viktigt att inspektera vindsutrymmet och ta reda på vilken konstruktion det är under taket. Det går att inreda alla vindar, men beroende på takkonstruktion kan projektet bli mer eller mindre komplicerat. Det vanligaste är att vinden har konstruerats för att användas till förvaring. Om du är osäker kan du be en professionell byggfirma att komma och ta en titt.

3. Välj rätt VELUX lösning för dina rum och din budget

Fastställ hur mycket det kommer att kosta att renovera din vind. Med några snabba klick kan du ta reda på kostnaderna för ditt projekt. Du får gärna kontakta någon av våra VELUX experter för att få hjälp att hitta den bästa lösningen till ditt projekt.

4. Ordna pappersarbetet

Beroende på projektets omfattning kan du behöva vissa bygglov eller tillstånd. Det finns många webbplatser där du kan hitta information om detta, exempelvis:

Att inreda en råvind höjer värdet på ditt hus och ger dig större boyta. Det är dessutom ett lysande sätt att utöka hemmet utan att bygga något helt nytt.

Författare

VELUX Editorial team

Dela

Källor

Läs fler artiklar

Ge ditt loft ett lyft – tre designidéer för din vind
Vill du ha tips på hur du kan ge ditt loft ett lyft? Då har vi en enkel men otroligt effektiv lösning för dig: dagsljus! Oavsett om du tänker göra en vindsrenovering eller bara vill ge ditt befintliga vindsutrymme ett ansiktslyft, kan dagsljus göra enorm skillnad för både atmosfär och utseende. Och det är faktiskt enklare än du kanske tror att föra in mer dagsljus på en vind. Sätt igång med förvandlingen redan i dag för att låta vinden bada i naturligt ljus.
Läs hela artikeln
Inspiration till ditt projekt – skapa ett spektakulärt vindsutrymme 
Har du någonsin sett en helt fantastisk vind på Instagram och undrat: ”Hur kan jag få det så?” Då är det här artikeln för dig. Läs om hur du kan skapa ett eget, magnifikt vindsutrymme genom att föra in dagsljus i rummet. Förvandla din vind till en vacker och unik plats som kan användas på nya och spännande sätt med hjälp av våra idéer.
Läs hela artikeln
Allt du behöver veta om takfönster
Genom att släppa in mer dagsljus ovanifrån kan du dramatiskt förändra rummets utseende och atmosfär. Till skillnad från vad många tror går det att förbättra nästan alla utrymmen med takfönster. Lär dig genomskåda vanliga missuppfattningar om takfönster och för in dagsljusets magi i ditt hus.  
Läs hela artikeln
Ska du renovera hemma? Läs vår guide till hur du anlitar ett proffs
Funderar du på att göra en hemrenovering och oroar dig över hur du ska hitta rätt hantverkare till att genomföra projektet? Beroende på hur stort projektet är kan det behövas en enda hantverkare eller ett helt team. Det viktigaste är att du hittar ett proffs som du kan lita på för att se till att du får ditt drömhem.
Läs hela artikeln
Takfönster eller fasadfönster
Om du renoverar eller moderniserar ditt hem har du förmodligen även funderat på vilka fönster du vill ha. Det är ett både svårt och viktigt beslut, vilket inte är så konstigt med tanke på att naturligt dagsljus kan få oss att må bättre. I slutändan handlar det om att välja mellan fasadfönster och takfönster. Även om du så klart kan installera både och ger takfönster vissa fördelar som du helt enkelt inte kan få med fasadfönster. 
Läs hela artikeln