En vindsrenovering – steg för steg

Du har bestämt dig för att renovera vinden. Så var ska du börja? Det tar tid att inreda en råvind, men det är definitivt värt det. Det höjer värdet på ditt hus och ger dig större boyta. Det är dessutom ett lysande sätt att utöka hemmet utan att bygga något helt nytt.

Guide-steg-för-steg

Det kan kännas svårt att sätta igång med en vindsrenovering. Därför tänkte vi gå igenom det steg för steg. Det finns några saker som du behöver undersöka för att få en smidigare process:

  • Ta reda på husets mått – längd och bredd
  • Ta reda på vilken takkonstruktion huset har
  • Ta reda på din budget
  • Ta reda på om du behöver bygglov eller andra tillstånd
Viktiga lärdomar
  • Innan du börjar planera din vindsrenovering, räkna ut den användbara ytan, så att du vet hur stor area du har att jobba med.
  • Hur lång tid vindsrenoveringen tar beror på konstruktionen under taket.
  • Om du är osäker på vilken typ av takfönster som passar på ditt vindsutrymme, hör av dig till en VELUX Takfönsterexpert.

1. Beräkna vindens användbara yta

Innan du påbörjar planeringen bör du känna till hur stor boyta du har på vinden. Som boyta räknas golvyta där det är minst 1,80 meter till taket, så mät vindens bredd och längd för att räkna ut arean och räkna sedan ut hur mycket av det som utgör boyta.

2. Ta reda på vilken typ av konstruktion det är under taket

Det är viktigt att inspektera vindsutrymmet och ta reda på vilken konstruktion det är under taket. Det går att inreda alla vindar, men beroende på takkonstruktion kan projektet bli mer eller mindre komplicerat. Det vanligaste är att vinden har konstruerats för att användas till förvaring. Om du är osäker kan du be en professionell byggfirma att komma och ta en titt.

”Att inreda en råvind höjer värdet på ditt hus och ger dig större boyta. Det är dessutom ett lysande sätt att utöka hemmet utan att bygga något helt nytt”.

3. Välj rätt VELUX lösning för dina rum och din budget

Fastställ hur mycket det kommer att kosta att renovera din vind. Med några snabba klick kan du ta reda på kostnaderna för ditt projekt. Du får gärna kontakta någon av våra VELUX experter för att få hjälp att hitta den bästa lösningen till ditt projekt.

4. Ordna pappersarbetet

Beroende på projektets omfattning kan du behöva vissa bygglov eller tillstånd. Det finns många webbplatser där du kan hitta information om detta, exempelvis:

Läs fler artiklar