Daylight from Above

Är du arkitekt och intresserad av att delta i VELUX arkitekttävling? VELUX vill hitta en arkitekt som kan imponera på juryn utifrån våra ”Daylight from Above”-kriterier för bostadshus och bostadsfastigheter.
Registreringen för tävlingen är stängd
CLT_step_by_step_035_H.jpg
CLT_step_by_step_023_H.jpg

Registreringen för arkitekttävlingen är nu stängd!

Villkor - VELUX arkitekttävling

 

Har du vad som krävs för att visa upp dagsljus ovanifrån?

Tävlingen är öppen för alla arkitekter bosatta i Sverige, Norge och Danmark. Du kan anmäla dig från 15 februari till 15 april 2024 för att ha chansen att VINNA 91.000 SEK och en resa för två personer till Köpenhamn med VELUX som värd.

Vinnaren kommer också bli omnämnd i media i ArchDaily, Arkitekten och på VELUX webbplats.

Köpenhamn har officiellt utsetts till arkitekturens världshuvudstad 2023 av UNESCO och International Union of Architects och kommer att inneha titeln till våren 2026.

Daylight from Above-kriterier

Solens rörelser: Bedömning av i vilken mån designen väger in solljusexponering från morgon till kväll.

Geometri: Strategisk användning av innerväggar och smyginklädnad för att reflektera ljuset.

Variationer i solstrålning: Bedömning av i vilken mån designen tar hänsyn till solstrålarnas infallsvinklar från vinter till sommar.

Fönsterplacering: I vilken mån fönstrens höjd och placering har valts med hänsyn till ögonhöjd och möjlighet till manuell öppning för optimal funktion.

Hantering av skuggor: Bedömning av hur designen hanterar skuggor från både omgivningen och personer i rummet.

Optimering av utsikt: Analys av hur glasarean påverkas av väggens/yttertakets tjocklek (fri sikt) och vilken omsorg som har lagts vid att förbättra utsikten.

Ljusriktning: Huruvida designen har utformats för att säkerställa ljusinsläpp (fönster) från flera riktningar för att dämpa skuggor och förhindra kraftiga kontraster.

Tävlingens tidsplan

Deadline för installation (30 juni 2024)
För att kvalificera dig för tävlingen behöver du antingen ha utfört ett projekt med minst ett VELUX takfönster (för sluttande eller platta tak) installerat i ett bostadshus eller en bostadsfastighet för högst tre år sedan eller ha ett planerat projekt där du ska installera minst ett VELUX takfönster (för sluttande eller platta tak) senast 30 juni 2024.

Bedömning och besök på plats (augusti 2024)
I augusti kommer en jury bedöma ditt och övriga bidrag och välja ut tre finalistprojekt utifrån bedömningskriterierna.
Därefter får finalisterna besök på plats för bedömning av designens utförande och effekter.

Vinnaren tillkännages (september 2024)
Vinnaren av VELUX arkitekttävling tillkännages i september 2024. Hen tilldelas ett kontantpris på 91 000 SEK och en resa för två personer till Köpenhamn med VELUX som värd. Priset är ett erkännande av vinnarens enastående och lyckade tolkning av temat Daylight from Above.

En fallstudie om finalisterna filmas (hösten eller vintern 2024)
Efter besöken på plats och tillkännagivandet av vinnaren kan de tre finalistprojekten ingå i en fallstudie där vi visar upp de mest unika perspektiven. Vi kommer att presentera vittnesmål från arkitekter med insikter om takfönstrens egenskaper och de praktiska fördelarna med att använda dem för att släppa in dagsljus ovanifrån.

Domarpanel

Living Places foto: Adam Mørk