Guide: 5 tips för en god natts sömn

God sömn är lika viktigt för din hälsa som motion och hälsosam mat. En sömnexpert ger här sina bästa tips på hur man får en god sömn.

Har du sovit gott? Det är en ganska vanlig fråga – och det är faktiskt en viktig fråga.

Du tillbringar ungefär en tredjedel av ditt liv med att sova. Faktum är att sömnen är oerhört viktigt för vår hälsa och vårt välbefinnande eftersom dålig sömn kan påverka såväl humör som koncentration och prestationsförmåga. Men vad är en god natts sömn? Det har vi frågat professor Bjørn Bjorvatn som är chef på ett nationellt kompetenscentrum för sömnstörningar vid universitetet i Bergen.

"Vårt sömnbehov varierar väldigt från person till person. Du kan därför inte värdera din sömn bara utifrån antalet timmar. De flesta behöver 6–9 timmar men kvaliteten på sömnen, det vill säga mängden djupsömn, är lika viktigt som antalet timmar", förklarar han.

Huvudregeln är att om du känner dig fräsch och utvilad under dagen har du sovit tillräckligt. Känner du dig inte alltid det får du här fem tips för att sova bättre.

1. Se till att få tillräckligt med dagsljus

Den mängd dagsljus vi får under dagen påverkar vår naturliga dygnsrytm. Se till att få minst 30 minuters dagsljus under dagen, helst tidigt på morgonen och helst inom två timmar efter att du har stigit upp.

2. Ha mörkt i sovrummet

Se till att det är rofyllt och mörkt i sovrummet när du ska sova. Mörkret stimulerar utsöndringen av sömnhormonet melatonin som talar om för din hjärna att det är natt och därmed dags att sova. Använd eventuellt en sovmask eller mörkläggningsgardiner för att stänga ljuset ute.

3. Motionera och bli natrurligt trött

Om du får frisk luft och ser till att använda kroppen under dagen kommer du att känna dig mer naturligt trött när det är läggdags. Motion ger också en bättre sömn och stärker din fysiska och psykiska hälsa. Undvik dock långa löprundor eller annan ansträngande fysisk aktivitet de sista timmarna före sänggåendet.

4. Håll en behaglig temperatur i sovrummet

Du vet säkert hur svårt det är att sova en varm sommardag om det är stekhet i ditt sovrum. Därför är det viktigt att hålla temperaturen på en behaglig nivå. Lämna fönstret öppet eller använd solskydd under dagen så att solen inte värmer upp ditt sovrum.

5. Låt sovrummet vara heligt

Gör det till en njutning att sova, något du ser fram emot, och skapa en bra sovmiljö i sovrummet. Sovrummet är ingen plats för telefon, tv, arbete eller liknande.

Se galleri